Vinylskivans redaktion listar sina favoriter vad gäller ny bra svensk musik under 2020-talet.

Fokuset är att tipsa om svensk indiemusik som, åtminstone ljudmässigt, tar oss bort från den typiska popscenen. Med det sagt kommer det framför allt att vara band och artister inom genrerna pop och rock. Urvalet är med andra ord inte det största, men vi hoppas att oavsett kunna ge dig något bra tips!

Missa inte heller Vinylskivans tips på bästa låtarna från Hitlåtens historia.

Är det konstigt? (Franska Trion, 2020) – årets bästa skiva

Franska Trion är tillsammans med Avantgardet ett av Sveriges mest spännande indieband. Rim och Ramsor, Som ett spjut genom dagarna och Los Angeles är alla tre mästerverk på sina egna vis. Men efter dem som skulle det kräva två plattor för det egendomliga bandet att hitta tillbaka till toppformen.

Med Är det konstigt? lyckas de överraska på många vis, dels med nya arrangemang och fler låtar än på länge som har sina egna starka identiteter. Vem blåste inte av stolen när den sprakande gitarren plötsligt kommer in i det öppnande titelspåret? Och vem kunde inte sjunka in i blåsarrangemanget på Montego Bay samt den attackerande synthen på Du och jag och ditt mörker? Franska Trion återuppstod och det med råge, för det här tillhör utan tvekan ny bra svensk musik under 2020-talet.

Rampljus (Håkan Hellström, 2020)

Många är lika trött på Håkan Hellström som de är att läsa om nya omikron-varianter. Och han kan väl knappast falla innanför kategorin svensk indiemusik, förutom just ljudmässigt. Hur som helst håller vi inte med om att han skulle tappat greppet. Tvärtom har Håkan Hellström börjat ta en ny spännande form, där han på Bob Dylan-manér sjunger ut allt fler metaforiska textrader med allt som sipprar in i hans huvud.

Det är musikaliskt lekfullt och ett steg ifrån den arenakompatibla poprock han hittade under under sina två föregående skivor (bortsett från konceptplattan Illusioner). Vem har någonsin hört en lika skrev låt skapad för den stora scenen som Snälla släck inte ljusen? Be aldrig om ursäkt för en skum dröm, Håkan!

Röka inomhus (Sylvester Schlegel, 2020)

Sveriges mest underskattade artist heter Sylvester Schlegel. Kritikerna älskar honom, men publiken har svårt att hitta till det magiska musikpalats han byggt upp över tre fullängdare. Från första till tredje plattan har han ständigt ömsat skinn med nya sound och han tycks gå från klarhet till klarhet.

Röka inomhus är en vass och fängslande skiva, där han bland annat sjunger om paniken som uppstår när man inser att tiden rinner iväg från en. Skivans bästa spår är dess första, 12 timmar kvar. Har du ännu inte gett Schlegel en chans? Gör det! För han har varit med och bidragit till ny bra svensk musik under 2020-talet.

Smile And Wave (Avantgardet, 2020)

Det är ingen hemlighet att vi på Vinylskivan är stora fans av Avantgardet, indiebandet som kommer från den lilla småländska staden Nybro i. Med deras pigga och svängiga platta Smile And Wave som kom till under det första pandemiåret, väcker de liv i många tuffa känslor vi då kunde relatera till. En längtan efter våren, som skulle komma att förråda en och en uppgiven känsla av att bara uppgivet vinka glatt åt det som vi ändå inte kan påverka.

Texterna ger också sina kärleksförklaringar till betydande platser för bandet. På Dissonansen sjunger de ”Du är gitarren i golvet på Babylon”, som är en hyllning till ett spelställe vid Björns Trädgård i Stockholm. I Micke och Maria sjungs det om ett missbrukande par och tillika fans till Avantgardet som tillsammans blev drogfria. ”Varje penseldrag i mitt inre ska målas av färgen ifrån dig” är en av Avantgardets bästa textrader. En skiva du som gillar dem men hoppat av tåget måste lyssna på, för den kommer att kräva dig tillbaka.

Ny bra svensk musik under 2020-talet – 2021

Teddy och Helena (Laser och Bas, 2021)

Svensk indiemusik är sällan lika udda och lekfull som när Laser och Bas är i farten. Deras senast unikum, Teddy och Helena, är deras bästa skiva hittills. De fortsätter att kasta oss mellan allt som är larvigt och djupt, men här får de till det musikaliska klubbarrangemanget på ett händelserikt och ständigt spännande sätt som nästan inte går att rama in med ord. Vi ska därför heller inte försöka. Men briljant är det.

Favoritlåtar från skivan är egentligen allihopa men måste vi plocka ut några så är det Jag kom hit med Henric, Den ende för mig och Vanliga människor. Roligt också att Klockan är 15:40, dags att fucka ur har fått bli en megahit på den alternativa klubbscenen.

Blåbärskungen (David Ritschard, 2021)

Det har gjorts mycket ny bra svensk musik den senaste tiden, det ska vi ha klart för oss. Det har också dykt upp flera spännande tillskott på scenen, där den som kanske sticker ut allra mest är David Ritschard. Han har redan gjort en hel del musik, däribland skivan Brobrännaren, men det är först med Blåbärskungen som han verkligen kommer till sin rätt.

Här blandas dansband med country med ett sound som väcker liv i drömmen om det svenska folkhemmet. Ritschard glänser med sin ljusa röst som också är den manliga countrysångens antites. Sverigerocken är en av de bästa svenska låtarna på många år.

Smash And Grab (Avantgardet, 2021)

Eftersom att Avantgardet fortsätter släppa en ny skiva varje år, som dessutom håller deras höga standard intakt, så dyker de upp på listan igen. Smash And Grab fungerar som andra halvan av en dubblett med den och Smile And Wave. Den här skivan känns inte lika konceptuell och enhetlig som Smile And Wave, den känns snarare som en hitsamling. Men bandets eviga essens finns det där.

Det finns ett gäng dunderlåtar på Smash And Grab, som Utanför en Chippy, Alla Tvivel, Bottna och Resten av Livet. Den allra bästa är den sistnämnda som har en väldigt unik ljudmässig båge. Låt dig inte luras av det något bakisgulliga introt.

Totalmusik (Solen, 2021)

Comebackskivan för Solen överrumplade många av deras fans. Totalmusik har ett betydligt mer hoppfullt och varmt sound än deras tidigare verk, som känns tungt besläktade med Kent och Thåström. Helt rätt steg för resultatet blev onekligen något som tillhör ny bra svensk musik under 2020-talet.

På Totalmusik finns det en bred variation av låtar. Det är rockigt, poppigt, svindlande och krävande. Störst favoriter är Fjärran strand och Gävle.

Östan Västan Om Stress och Press (Stefan Sundström, 2021)

Den vackra och älskade protestsångare som Stefan Sundström är, har varit saknad under flera års tid. Men nu är hans rockiga anda äntligen tillbaks. Med Östan Västan Om Stress och Press är det punkigt, rockigt, lekfullt och allt som vi förknippar Sundströms tidiga karriär med.

Influencer Flunsa är underbart underhållande och röjig på Sundströms egna vis, likaså är Åh Karin, som är en hyllning till hans hustru, förträfflig. Tydligen har Sundström en ny platta på gång där han återförenar sitt gamla kompband Apache. Blir den ens i närheten så bra som hans senaste, så har vi mycket skojigt att se fram emot.

Bubblare: Fuck Like A Beast (Pascal), Dom som skiner (Thåström), För Allting (Makthaverskan)

Kategorier: Tips

6 kommentarer

David Ritschard släpper ny singel | Vinylskivan.se · april 20, 2022 kl. 3:43 e m

[…] Läs också: Ny bra svensk musik under 2020-talet […]

Sissel julturné 2022 – Alla datum | Vinylskivan.se · april 21, 2022 kl. 2:07 e m

[…] LÄS OCKSÅ: Ny bra svensk musik […]

Leonard Cohens bästa låtar | Vinylskivan.se · maj 5, 2022 kl. 12:11 e m

[…] LÄS OCKSÅ: Ny bra svensk musik under 2020-talet […]

Fotbollshistoriens kanske mest underhållande startelva - Sporthänt.se · maj 10, 2022 kl. 11:53 f m

[…] magiskt vis också blir sanning. Ingenting är omöjligt… eller? Låt oss maxa upplevelsen med bra ny svensk musik i […]

Ishockey VM:s medaljliga | sportpaket.se · maj 10, 2022 kl. 12:25 e m

[…] landslag har vunnit näst flest medaljer i hela ishockey-VM medaljliga. Förgyll festligheterna med ny bra svensk musik från […]

Anders Ekborg julturné 2022 – Alla datum | Vinylskivan.se · maj 13, 2022 kl. 1:54 e m

[…] LÄS OCKSÅ: Ny bra svensk musik under 2020-talet […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.