De flesta av oss har vid flertalet tillfällen lyssnat eller sjungit med till tonerna av antingen Don’t Look Back in Anger eller Wonderwall. Men hur många av de som lyssnar och uppskattar det som spelas är det egentligen som reflekterar något över vilka de hör?

Många saknar en djupare förståelse eller insikt i vad de fem arbetarklass-gossarna från Manchester egentligen har lämnat för avtryck i musikhistorien och än mindre den låtskatt som har blivit deras eftermäle.

Under några år i mitten av det glada 90-talet så var Oasis ohotat det band som satte agendan, medan hela världen låg för deras fötter. Media och journalister blev lika underhållna på presskonferenser av bandets humoristiska framtoning som fansen blev på arenorna av deras musikaliska alster.

Bröderna Gallaghers idoga trätande sinsemellan ledde dessvärre 2009 till att bandet splittrades. Men däremot så lever musiken kvar. Av denna anledning så ska vi nu lista tio av Oasis bästa låtar utan inbördes ordning. Wonderwall och Don’t Look Back In Anger kommer inte att närvara på listan, trots att den sistnämnda av dem tar plats bland de bästa i Hitlåtens historia.

Oasis bästa låtar – plats 1-5

1: Supersonic (Definitely Maybe 1994)

Helt klart en av Oasis starkaste och mest ikoniska låtar. Låten skrevs på bara några timmar och handlar om att vara självständig och autentisk. När Noel först spelade upp låten för sin bror Liam, sade Liam att det var ”det bästa han någonsin hört”.

2: Live Forever (Definitely Maybe 1994)

Här kommer ytterligare en låt från samma skiva. En av de låtar som bröderna Gallagher själva håller som allra högst. Det här är en ikonisk låt som symboliserar ungdomlig optimism, men framförallt är det en hyllning till deras mamma, Peggy.

3: Some Might Say (Whats the story morning glory 1995)

Denna är både poetisk och mystisk, och innehåller symbolik och ordspel som är typiska för Noels musikskapande. Den tycks handla om att trotsa förväntningar och att finna hopp trots motgångar. Texten diskuterar idén att vissa människor kanske inte tror på ljusare dagar eller himlen, men att det inte hindrar dem från att försöka. Låten kan tolkas som en uppmaning till att kämpa vidare och inte ge upp, trots livets svårigheter.

4: Champagne Supernova (Whats the story morning glory 1995)

”How many special people change? How many lives are livin’ strange?” Låten utforskar teman som förändring, självförverkligande och det oförutsägbara i livet. Lika vacker som suggestiv.

5: Stand by Me (Be Here Now 1997)

Denna skivan kom när bandets popularitet började att dala en smula. Låtarna och musiken höll dock precis samma kvalitet som innan. Denna låt uttrycker en önskan om att ha någon vid sin sida genom livets prövningar och att hitta stabilitet i en värld av osäkerhet och förändring. En otrolig låt.

Oasis bästa låtar – plats 6-10

6: Stop Crying Your Heart Out (Heathen Chemistry 2002)

Denna låten av Oasis är en uppmaning till att inte ge upp och att fortsätta kämpa även när livet är tufft. Texten handlar om att acceptera förändringar och att hitta tröst i svåra tider. Gitarrsolot i låten är otroligt enkelt men så väl anpassat och självklart.

7: Little By Little (Heathen Chemistry 2002)

Detta är en av den många låtar där Noel tar över micken. Texten reflekterar över livets ofullkomlighet och människans strävan efter perfektion trots dess omöjlighet. Budskapet är att livet är en resa fylld med upp- och nedgångar, och att vi alla gör vårt bästa för att navigera genom det.

8: Let There Be Love (Don’t Believe The Truth 2005)

En låt från den näst sista skivan. Texten förmedlar en känsla av ödmjukhet inför det storslagna i livet och betydelsen av att hålla fast vid hoppet även när det är som mörkast. Vacker och skör i en fin blandning.

9: Keep The Dream Alive (Don’t Believe The Truth 2005)

Låten reflekterar över känslan av ensamhet och förlust av drömmar, samtidigt som den uttrycker en bestämdhet att hålla fast vid hoppet och fortsätta kämpa för att hålla drömmen vid liv. En låt som kanske inte är bland de kändaste verken manchestergrabbarna gjort men – såväl fantastisk.

10: I Hope, I Think, I Know (Be Here Now 1997)

Dessvärre kvalar sig inte den sista skivan in på topp 10 bland Oasis bästa låtar. Vi hoppar däremot tillbaka igen till 90-talet för att lyssna på denna pärla. Låten handlar om att inte låta sig begränsas av andras förväntningar och fortsätta att drivas framåt trots tvivel och motgångar. Budskapet är en hyllning till självständighet och envishet, samt en påminnelse om att man aldrig ska förlora tron på sig själv och sina drömmar.

Kategorier: ListorTips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *