Vi på Vinylskivan skriver mycket om svensk musik och dess betydelse på den internationella scenen. Idag tittar vi närmare på svenska låtar som saknar samma breda genomslag. Men som du likväl behöver i ditt liv. Vi plockar fram dolda pärlor av allt från oberoende artister till etablerade band vars bästa låtar inte finns med bland hitsen. Håll till godo!

Napoleon – Avantgardet

Avantgardet fick på rekordkort tid epitetet ”Sveriges bästa liveband”. Men den som tror att de bara ger perfekta rockframträdanden på scen misstar sig. Avantgardet är minst lika bra på skiva och har idag en katalog med poppärlor lika stor som Håkan Hellströms.

Bandet, som sjunger om frontmannen Rasmus Arvidssons resa från missbruk till nykterhet, har skickliga och tankeväckande texter. Likaså sköna melodier. De flörtar även med musik från en svunnen tid, där Velvet Underground passar in. Hur som helst är deras allra första låt, Napoleon, ett fantastiskt stycke självbiografi om en grabb från lilla Nybro. Han reste till England där han hamnade snett. Nu kämpar han i ett liv utan droger. En av dessa svenska låtar du verkligen behöver i ditt liv, men som du kanske inte visste.

Mer än så kan ingen bli – Bob Hund

Ett av Bob Hunds allra första och lika så bästa verk. Behövs det sägas mycket mer än så? Vi kan väl addera att bandet med perfektion här presenterar deras lekfullhet och deras oförutsägbara tagning på musik. Nu med över tio studioalbum är låten fortfarande en av de som får publiken att gå igång mest när de väl spelar live.

Amason – Tjugonde

Mattias Alkberg gjorde originalet, men Amasons version är den bättre av dem. Poetiska Tjugonde målar upp en idyll som ackompanjeras av träffande musik. Andra halvan av låten är oerhört mäktig och ger oss en större mening med livet. Den tar oss till en plats som närmast kan jämföras med EP-omslaget du ser ovan. Det är dock aldrig tramsigt, glättigt eller lökigt. Utan bara äkta.

Är det konstigt? – Franska trion

Tillsammans med Avantgardet är Franska trion ett av Sveriges bästa liveband, som även de är lysande på platta. Frontfiguren Matti Ollikainen är inte bara en av landets bästa pianister, utan också textförfattare. Därför är det extra spännande med låten Är det konstigt? hur bandet presenterar nya inslag i deras musik på ett fullkomligt vältande sätt. Vad det är för något exakt kan vi förstås inte avslöja här. Men bland svenska låtar vi rekommenderar att du tar en god lyssning på håller vi denna mycket varm.

2006. – Hets

Markus Krunegård är en mästare på att blanda komik med tragedi. Frågan är om han någonsin gjort det så bra som här. I hans fantastiska låt ”2006.” med punkbandet Hets – språngbrädan till hans legendariska solodebut Markusevangeliet – berättar storyn om en hopplös och dekadent snubbe. Han är miserabel över att blivit dumpad omkring Nyårsafton och beter sig spårat, om än mänskligt. Det hela är väldigt kul, men också drabbande eftersom det bakom all humor gömmer sig en tuff verklighet. Rent musikaliskt är låten suverän i sig.

Nästan som reklam – Stefan Sundström

Denna på alla sätt och vis underbara protestsångare är känd för sin punkiga aura som blandas med sköna visor. Vad gäller den sistnämnda kategorin är Nästan som reklam ett av Stefan Sundströms mest utstående verk. Det är vackert, fängslande och ljuvt. En dold pärla bland svenska låtar värd att plockas upp.

 

Kategorier: Tips

3 kommentarer

90-talsmusik som faktiskt är bra | Vinylskivan.se · mars 10, 2022 kl. 4:21 e m

[…] den här listan hittar du inte svensk musik, utan det har vi en annan för. Här har du tips på svenska låtar som du aldrig hört – men måste […]

Ny bra svensk musik under 2020-talet | Vinylskivan.se · april 20, 2022 kl. 3:19 e m

[…] med sin ljusa röst som också är den manliga countrysångens antites. Sverigerocken är en av de bästa svenska låtarna på många […]

Tomas Di Leva höstturné 2022 – Alla datum | Vinylskivan.se · september 7, 2022 kl. 10:19 f m

[…] Läs också: Svenska låtar du inte hört – men måste höra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *