Alla våran favorit sångare Bowie, även känd som Ziggy Stardust, har en massvis med låtar och idag ska vi avgöra vilka som är bäst! I den här artikeln lyfter vi fram fantastiska David Bowie-låtar från hans första 10 album. För mer läsning, se vårt tips på 80-talsmusik!

David Bowie är en av de mest älskade artisterna någonsin och han har en enorm diskografi. Stjärnan dog tyvärr 2016 när han var 69 år gammal. Han har släppt ett total av 26 album men ett album han spelade in i början av 2000-talet släpptes 2021.

Fantastiska David Bowie-låtar från hans 10 första album!

Uncle Arthur – David Bowie (1967)

I hans första album används främst bas och gitarr i hans musik till men vissa låtar innehåller också trummor, piano, och fiol. Albumet använder de olika instrumenten  till bra effekt tillsammans med Bowies ikoniska sätt att sjunga. Det märks dock att det är hans första album och det kan kännas som att något fattas dock från de första låtarna. Låtarna är väldigt korta i jämförelse med hans senare låtar och är främst akustiska och folkrock.

Den bästa låten från första albumet är svår att utse men jag skulle nog säga att det är den roliga låten Uncle Arthur som handlar om morsgrisen Arthur.

Space Oddity – David Bowie (1969)

I hans andra album rör han sig bort från de kortare låtarna och har nu istället längre låtar varav en är hela 9 och en halv minut lång. Han börjar inkorporera mer unika ljud i sin musik vilket eleverar låtarna och får dem att låta mer psykedeliska och utomjordiska vilket spelade bra med hans ikoniska karaktär Ziggy Stardust som han började uppträda som i det tidiga 70-talet. 

Det här albumet satte Bowie på kartan med hans otroliga hit Space oddity vilket släpptes som en singel innan albumet och blev fort en hit. 

After All – The Man Who Sold the World (1970) – en av alla underskattade David Bowie-låtar

Elgitarr blir allt mer använd och han svänger sig från folkrock till hårdrock det här albumet. Låtarna är inte fullt lika långa som de var i förra albumet men inte heller lika korta som i första. Det finns fler bra och ikoniska låtar på albumet och att gå från Space Oddity till The Man Who Sold the World är väldigt imponerande och visar på att han utvecklas som musiker. 

Den bästa låten ur albumet är After All. Låten är av många beskriven som en gömd ädelsten. Låten är väldigt lugn med en gotisk känsla. Bowie inkorporerade mycket av Nietzsches filosofi i sina låtar vid den här tiden och det finns även referenser till ockulta symboler i låten. 

Changes – Hunky Dory (1971)

I albumet efter Bowies väjning till hårdrock byter han genre igen till pop rock och art pop som vilar mer på piano. De flesta låtarna har högre tempo än förut och 

Ch-ch-Changes är den bästa låten från albumet men det är väldigt svårt att avgöra. På samma album kommer låten Life on Mars? som är ikonisk i sin egen rätt. Låten handlar just om hans tendens att byta musikstil såväl som hur människan förändras av tid. 

Starman – The Rise and Fall of Ziggy Stardust (1972)

Genom Bowies karriär upp till det här albumet har rymden återkommit flera gånger i hans låtar och i det här albumet skapar han en historia om sitt alien alter ego Ziggy Stardust. Ziggy har kommit till jorden för att rädda planeten men lever lite som en rockstjärna fram tills han blir för egocentrisk och förlorar sina fans.

Starman är en otrolig låt som först släpptes som en singel. Låten handlar om Ziggy som pratar med folket genom radion. Ännu en gång byter han musikalisk stil och den här låten är Glam rock.

The Jean Genie – Aladdin Sane (1973)

Albumet Aladdin Sane följer precis som det förra albumet den titulära karaktären. då det förut var Ziggy Stardust är det nu istället Aladdin Sane där namnet är en ordvits på frasen “A lad insane” (svensk översättning: En galen Pojke). Det här var Bowies första album som en riktig kändis och han fortsatte till stor del med glam rock i det här albumet trots att han hade en vana att byta genre mellan album. I det här albumet gjorde han sin första cover på en annan låt, Let’s Spend the Night Together.

The Jean Genie följer ett R&B riff och var en av Bowies personliga favoriter. Han beskriver låten som “ett smörgåsbord av fantiserad amerikana” och är den första singeln från albumet.

See Emily Play – Pin Ups (1973)

Det här albumet var främst gjort för att hans skivbolag fort ville ha ut mer skivor när Bowie var på topp men det gör inte låtarna värre men under tiden var den inte lika uppskattad som resten av hans album. Albumet innehåller främst glam rock och proto-punk. En sak som särskiljer albumet från andra är att det är en coverskiva där låtarna är skriven av någon annan än Bowie själv. 

See Emily Play är en Cover av Pink Floyds låt. Den är skriven av Syd Barrett och släpptes 6 år tidigare.

Rebel Rebel – Diamond Dogs (1974)

I hans åttonde album sade Bowie farväl till glamrockgenren och började röra sig mer mot R&B och funk. Albumet hade 11 låtar som Bowie själv skrev själv förutom en sång som han skrev tillsammans med Geoff MacCormack. Albumet utspelar sig på glitterapokalypsen som introduceras i det första spåret Future Legend. Rebel Rebel är en musikalisk adaption av George Orwells roman 1984 (1949). Den adaptionen finns i de två låtarna Big Brother och 1984.

Den bästa låten i albumet är Rebel Rebel som centrerar kring ett the Rolling Stones liknande riff.

Young Americans – Young Americans (1975)

I Albumet Young Americans börjar Bowie arbeta mer på R&B och soul låtar såväl som funk i kontrast till hans tidigare Glam rock låtar.

Den bästa låten på albumet är den titulära låten Young Americans. Som handlar om en kvinna som möts av problemen i det vuxna livet och är till stor del en satir på amerikansk kultur. Låten är gjord så att det låter som om hon vill ha en ung amerikansk partner men är egentligen ett sätt att säga att hon vill vara en ung amerikan istället för den vuxna personen med verkliga problem.

Stay – Station to Station (1976)

I Bowies 10de album finns det bara 6 låtar var en är den 10 minuter långa Station to Station som albumet är döpt efter. alla låtar är skrivna av Bowie förutom Wild is the Wind som är skriven av Ned Washington och Dimitri Tiomkin.

Funk rock låten Stay är den bästa låten ur albumet som spelades in efter han hade jobbat på serien The Man Who Fell to Earth (1976) där Bowie skådespelade utomjordingen Thomas Jerome Newton. Låten är en funkig soul låt som ofta är en förbisedd sång från Bowies diskografi. 

Detta var vår lista med bra David Bowie-låtar från hans tidiga album. Det är bara att gå in på Spotify och njuta!

Ivar Sandberg

Kategorier: ListorTips

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *