SVT:s dokumentärserie Hitlåtens historia går igenom hur låtar uppstått, fått spridning och blivit hits i historien. Nu har vi tagit fram de bästa låtarna av alla programmet täckt över sina elva säsonger. 

Soundgarden – Black Hole Sun

5 april 1994 förklarades sångaren och gitarristen Kurt Cobain i Nirvana död. Många valde även att deklarera grungen, eller “Seattlesoundet”, dött i samma veva. Grungens storhetstid var under slutet av 80-talet och avtog ju längre 90-talet gick. Men när människor precis börjat tröttna på grungen efter Kurt Cobains död så kom Chris Cornell, sångare i bandet Soundgarden. Han bestämde sig för att motbevisa alla. Bara en månad senare, i maj, så kom låten Black Hole Sun. 

Låten ligger på gruppens fjärde studioalbum Superunknown, ett album som fått 8,5 i rating på Pitchfork. En powerballad som med grötiga gitarriff och oförglömlig refräng sätter en nära inpå apokalyptisk iscensättning. 

50 cent – In Da Club

50 cents dänga In Da Club sammanfattas bäst med att det var låten som tog hiphopen till överklassens lyxiga fester och till nattklubbarna runt om i hela USA. 

Låten släpptes 7 januari 2003 och ligger på 50 cents debutalbum Get Rich or Die Tryin’. Albumet kommer bara ett år efter att Eminem upptäckt 50 cent och signerat honom till sitt skivbolag. Eminem tog sedan med 50 cent på en resa som skulle komma att förändra hans liv, nämligen till Los Angeles. Där parade han ihop den legendariske rapparen och musikproducenten Dr. Dre med 50 cent. På endast fem dagar spelade de två in sju låtar som skulle ta plats på 50 cents debutalbum, men bland dessa sju låtar fanns det framförallt en som stack ut, ångvälten som är In Da Club.

In Da Club, som vi ser i Hitlåtens historia, är och förblir 50 cents största hit. Detta med den oförglömliga melodin och basslingan i kombination med hans unga och likaså hungriga rap-stil.

Oasis – Don’t Look Back in Anger

Mycket kan sägas om Oasis och bröderna Gallagher, men skriva musik, det kunde de tammetusan. När Noel Gallagher skrev låten Don’t Look Back in Anger under den tidiga våren 1995 så visste han direkt att han var något stort på spåren. Han kunde inte vänta med att komma till studion och börja spela in låten så medan han hade den färsk i sitt huvud spelade han in en kort akustisk version hemifrån. Och tur var väl det, för precis som han anade blev denna låt något alldeles extra.

Den kanske mest kända textraden i låten “So I start a revolution from my bed, because you said the brains I had went to my head.” finns det en historia bakom. Gallagher har nämligen berättat i en intervju att snott raden från en av John Lennons inspelade memoarer. Lite kredd ska ändå John Lennon ha, med tanke på hur många fans som skriksjungit den textraden på olika fester och konserter. Gåshud!

Alphaville – Forever Young

Får du någon gång frågan om vilken låt som bäst ringar in 80-talet, så hoppas jag att du inte behöver tänka mer än tre sekunder innan du svarar Forever Young med Alphaville. Det räcker med att jag nämner låttiteln så börjar min egen mamma att rabbla upp minnen från hennes tonår.

Låten från den tyska synth-pop bandet blev speciellt stor i Skandinavien, av vilken anledning är oklart, men utöver Tyskland så var Skandinavien den del av världen som allra mest föll för låten. 

Refrängen, som vädjar till ett liv av evig ungdom, får därför ses som en av världshistoriens mest ikoniska. Dessutom är det ett väldigt bra avsnitt om Forever Young i Hitlåtens historia.

Metallica – Enter Sandman

Enter Sandman av Metallica får ses som själva arketypen av en heavy metal-låt. Låten ligger på Metallicas självbetitlade album som gavs ut år 1991. Gitarriffet återfinns på flera listor över historiens bästa, och till det har vi likaså texten som handlar om mardrömmar hos barn. Det blir inte mer hårdkokt metal än så. 

Egentligen behöver man inte motivera varför den här låten tar en topp fem placering på den här listan, eftersom det räcker med att kolla live-framträdandet av den från Moskva från 1991. Med över 1,6 miljoner i publiken på Tushino Airfield är det ett legendariskt framträdande som gjordes bara två år efter berlinmurens fall och tre månader innan USSR:s fall. Ett framträdande som på något sätt kanske enade Sovjet och västvärlden lite, lite extra. 

Det som gör den här låten till vad den är handlar egentligen om att varje bandmedlem i Metallica spelar och sjunger på sitt allra yttersta. Med andra ord finns ingenting man hade velat ändra på.

Läs mer om ny musik på Vinylskivan.se!

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *