Har du sömnproblem och vill hitta ett alternativ som både har vetenskapliga belägg och spara en hel del slantar? Oavsett sömnstörning, kan bra sömnmusik se till att du känner du utvilad på morgonen. 

Det är inte bara barn som kan dra fördel av musik, såsom vaggvisor och eller annan musik med mjukare toner för att somna. Vetenskapen stödjer i stor utsträckning detta påstående och kan presentera ett flertalet funktioner musik har på människans hjärna. För information om vad som är bra musik för gravida – följ länken.

Hur musik kan påverka din sömn

Sömnmusik

Många av oss är övertygade om att musik kan ha en positiv effekt på oss, vare sig det är på sömn, stresshantering eller feststämningen. Men vad är det då som händer i hjärnan när vi hör musik? Och vilken effekt kan det ha på vår sömnkvalité? 

 1. Flertalet forskare kan tack vare sina studier stödja musikens effekt på människans regleringen av hormoner, däribland en minskad produktion av stresshormonet kortisol.
 2. Musik hjälper även hjärnan att utsöndra hormonet dopamin under för individen njutningsfulla aktiviteter, såsom under motion, när vi äter eller har sex. Att utöva dessa aktiviteter ett par timmar innan sömngång skulle därför öka dina chanser till en god natts sömn.
 3. Dopamin som är kopplat till positiva känslor, ska ha en inverkan på vår upplevelse av både akut och kronisk smärta, en stor bov bakom många människors sömnstörningar. Därför kan musikens effekt på dopamin bidra till minskad smärtupplevelse, som i sin tur bidrar till bättre sömn.
 4. Musik ska ha en lugnande effekt på det autonoma nervsystemet, det system som gör att vi slipper kontrollera funktionen hjärta, lungor och matsmältningssystemet har för att hålla oss vid liv. 
 5. Det finns en koppling mellan störande ljud och hjärt- och kärlsjukdomar. Buller eller andra oljud under natten kan mer eller mindre tränga undan dem och bidra till färre uppvaknanden. 

Musik har alltså direkt och indirekt inverkan på flera olika förutsättningar för en god sömnhygien. Både för insomning, såsom antal timmar av god sömnkvalité. 

Vilken musik för bättre sömnhygienMusik att sova ill

Ett rätt svar finns inte men däremot ett flertalet faktorer som kan ge en fingervisning för just dig. Helt enkelt är det just dina musikpreferenser som har störst inverkan på svaret. I studier används både spellistor gjorde av de medverkande och spellistor med musik forskarna vet sedan tidigare har haft effekt på sömnen. Om du har svårt att veta vad som skulle kunna vara rätt musik för just dig, kan vi hjälpa dig på vägen:

Liten guide till att hitta rätt sömnmusik: 

 1. Börja med att spana in dina spellistor på Spotify eller liknande. Bläddra även bland dina favoritartister, kanske några av dem har hela album full av rogivande låtar. Var försiktig med låtar med melodi eller text som väcker starka känslor hos dig.
 2. Youtube. Skriv in sömn, sleep music och liknande i sökmotorn och bläddra dig fram till ett klipp som passar just dig. Då klippen ofta är flera timmar långa, behöver du inte oroa dig för att hitta ett nytt just som du är på väg att slockna. 
 3. Många forskare har studerat musik och dess effekter på stressreducering. En av musikgenrer som ofta visar sig ha en god effekt är klassisk musik, ofta med stränginstrument såsom klarinett, violin eller cello. 

Låtar som bevisats öka chanserna till en god natts sömn genom att reducera utsöndringen av stresshormonet kortisol:

 1. Marconi Union – Weightless
 2. Airstream – Electra
 3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
 4. Enya – Watermark
 5. Coldplay – Strawberry Swing
 6. Barcelona – Please Don’t Go
 7. All Saints – Pure Shores
 8. Adele – Someone Like You
 9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
 10. Cafe Del Mar – We Can Fly

Drömpop – musikstil perfekt till natten

Drömpop

Drömpop, eller dream pop som är dess ursprungliga namn, är en lågmäld och ”drömsk” musikgenre inom alternativ rock och pop som föddes i Storbritannien i mitten av 1980-talet. Genren kännetecknas av en dämpad och lugn atmosfär som skapar en drömliknande och sömnig känsla och är en typ av musik du kan hitta samlingar av i Youtube-klipp eller liknande. 

Låtar:

Sunday MorningThe Velvet Underground & Nico

Number 9 DreamJohn Lennon

Bra artister för sömnmusik:

 • Julee Cruise 
 • Beach House
 • Still Corners
 • Alice Boman
 • Vivii
 • Mutant Gredelin
 • The Radio Dept.

Källor:
https://www.sleepfoundation.org/noise-and-sleep/music
https://www.huffpost.com/entry/heres-the-best-music-to-l_b_7645596
https://dreampadsleep.com/blogs/news/music-scientifically-proven-help-relax-fall-asleep