Vinylskivans historia

Vinylskivans föregångare var “stenkakan”, den spelades på 78 varv. Tekniken är i grunden densamma, men hållbarheten på vinylskivan är mycket bättre än stenkakan som lätt går sönder.

De första vinylskivorna kom 1948 då och de var i formatet LP (33 1/3). 45 varvaren som är det vanliga singelformatet kom året därefter.

1954 gick försäljningen av vinylskivor förbi 78-varvare som sedan upphörde helt i USA 1957. I slutet på 80-talet började cd-skivan att ta stora andelar på marknaden som distributionsformat av musik och fortsatte under 90-talet att nästan helt ta bort vinylskivan från affärshyllorna.

Men den har dröjt sig kvar på vissa håll och det släpps fortfarande nytt material på vinyl. Inom vissa gengre är det vinylskivan som gäller som format och statusen för det svarta guldet står ganska högt.

Fakta Vinylskivor

Den kvalitet som återges av en vinylskiva beror på en mängd faktorer. Bredden på ljudspåren i vinylskivan inverkar på dynamiken i ljudet. Dynamiken blir större med djupare spår i skivan och ljudet upplevs som behagligare att lyssna på. Om spåren i vinylskivan är allt för smala så kan ljudet upplevas som otydligt. Med smala spår så får skivan en längre speltid, men det innebär då samtidigt att ljudet blir lite sämre.

Den ljudmässiga upplösningen på skivan påverkas av hastigheten som den spelas upp på. 12″ skivor eller maxi-singlar som ofta spelas upp med 45 rpm har en klarare ljudbild än LP som spelas upp i en hastighet på 33 1/3 rpm. Anledningen till att LP-skivor spelas upp med 33 1/3 varv i hastighet är att man får plats med mer musik helt enkelt. Detta kan kompenseras med att man har en tjockare vinylskiva och då istället kan ha lite djupare spår vilket höjer dynamiken på ljudet.

En annan sak är att ju längre ut spåren på skivan ligger desto bättre återger de ljudet. Detta är anledningen till att många singellåtar ofta ligger i början på A-sidan eller B-sidan. Fenomenet har följt med och inverkar även idag på låtföljden. Även om CD-skivor inte spelas på två sidor. 10 låtar är ett vanligt antal låtar på ett album, så spår 1,2, och 6, 7 som då är de första på B-sidan är ofta hitlåtarna.

Därtill så spelar utrustningen som vinylskivan spelas upp på en stor del.

Format vinylskivor

  • LP: Long Play. spelas på 33 1/3 rpm
  • EP: Extended Play, spelas oftast på 33 1/3 rpm
  • MLP: Mini LP, spelas oftast på 33 1/3 rpm
  • 7″: 7 tums singel, spelas på 45 rpm
  • 10″: 10 tums platta. Både som LP och Maxi
  • 12″: 12 tums singel(Maxisingel)Spelas oftast på 45 rpm men även på 33 1/3

Tillverkning av vinylskivor del 1


Ta en titt på detta intressanta filmklipp om hur man tillverkat vinylskivor.

Tillverkning av vinylskivor del 2