Hooked on a feeling – Björn Skifs

Denna låt skrevs först av Mark James och spelades sedan in av B.J. Thomas 1968. Vid denna tidpunkt var låten ingen större hit utan det var när svensken Björn Skifs bestämde sig för att göra sin tappning av låten som genombrottet kom. 

Varför låten blev så stor efter att Blue Swede med Björn Skifs i spetsen gjort sin tolkning av låten är svårt att svara på, men nog har det lite med introt att göra. Det klassiska “ooga chaka ooga chaka” lades nämligen till vid deras inspelning av låten 1974. Efter detta har låten blivit en tidlös klassiker inom både svensk musik och på den internationella scenen. Man kan till exempel höra den i filmer som Hitta Nemo och Guardians of the Galaxy.

Öppna landskap – Ulf Lundell

“Den förlorade sonen som varit ute och snurrat och så kommer han hem och får en öppen famn”. Så beskrevs Ulf Lundells comeback till musiken med låten Öppna Landskap av Annika Hagström i programmet Magasinet från 1982. 

Människor har ställt sig frågan om inte låten borde bli den nya nationalsången med tanke på vilken hymn den blivit för svensk natur och miljö. Inte ens Lundell själv har nog förstått vad denna låt gjort för avtryck och hur stor betydelse den haft i glorifieringen av den svenska, idylliska sommaren.

17 år – Veronica Maggio

Veronica Maggios kärleksbrev till hennes tonår i staden Uppsala, det är nog en mening som bäst sammanfattar den här låten. Maggio sjunger om hjärtekross, melankoliska minnen och om glädje i staden där hon växte upp, allt ackompanjerat av en otroligt minnesvärd melodi. 

Av alla Veronica Maggios hits tycker jag ändå att denna är den bästa. Låten slår på ens sentimentala strängar och det är svårt att inte drömma sig tillbaka till tonåren i sin egna hemstad.

Söndermarken – Lars Winnerbäck

Linköpingskillen som tog farväl av staden och blev stockholmare. Söndermarken är en av Lars Winnerbäcks mer personliga låtar där han sjunger om uppväxten i Linköping och hans drömmar om att ta sig därifrån och bli artist. ”Gitarren i skyltfönstret, symbolen för att skolka” lyder en textrad som tycks sätta perspektiv på vad som är viktigt i Winnerbäcks liv. Han vill inte vara kvar i Linköping under tandläkargråa himlar, han vill ut i världen och göra musik.

Söndermarken hittas på plattan med samma titel utgiven 2003. Texten är såklart skriven av Lars Winnerbäck själv och jag kan utan att skämmas säga att det är bland de bättre texter i svensk musikhistoria.

Du är snart där – Håkan Hellström

Mannen som slog publikrekord på Ullevi och vars låtar spelats flera 100 miljoner gånger. Jag är själv inget större fan av Håkan Hellström och jag tillhör nog den sidan av spektrat som faktiskt inte tycker att han sjunger så bra. Men han har sina ögonblick då han blixtrar till, framförallt textmässigt, och Du är snart där är ett sådant ögonblick. Låten handlar om att ta sig upp efter nederlag och om att det trots motgångar, kommer en punkt i livet då man blir lycklig igen.

Denna låt är en riktig pärla i Hellströms diskografi och en låt där han verkligen visar upp sin bästa sida. Det unika gitarriffet i kombination med hans text skapar en alldeles fenomenal känsla.

Utan dina andetag – KENT

Joakim Berg och hans band KENT känns det som man aldrig riktigt kan få grepp om. Ena stunden är det klyschiga låtar som inte gör något större avtryck, och andra stunder är det Utan dina andetag. En låt skriven av Berg själv och även denna en klyscha till viss mån, men en klyscha som går rätt in i hjärtat.

Låten är så originell i sig så det behövs egentligen ingen förklaring till varför den ligger på den här listan på störst svensk musik, det räcker med att knäppa på låten och luta sig tillbaka, så förstår man.

Levels – Avicii

Det är inte bara rock och pop som utgör denna listan, även sveriges allra största EDM-artist genom tiderna Avicii, tar plats här. Låten jag väljer att lyfta fram som hans allra bästa är låten Levels eftersom den symboliserar starten på en spikrak karriär uppåt. Den utmärkande melodin som är så otroligt minnesvärd har spelats på nattklubbar och fester i alla världens länder. Denna låt är så bra så att man till och med kan spela den baklänges och den är då nästan bättre än originalet, det finns något YouTube-klipp där någon tagit sig tiden att göra detta.

Avicii, eller som han egentligen heter, Tim Bergling gick tragiskt nog bort 2018 i vad som bekräftats vara ett självmord. Han hittades på ett gods utanför Omans huvudstad Muskat. Han har fått enorma hyllningar efter hans död och flera andra DJ:s väljer att spela hans låtar på deras konserter, men det är något alldeles extra när just låten Levels går igång. 

Waterloo – ABBA

Min personliga favoritlåt av storbandet ABBA som tog musikvärlden med storm. Kärlekslåten Waterloo refererar till slaget i Waterloo, som var ett krig vid staden Waterloo i Belgien. Detta var också den första låt jag någonsin hörde av ABBA, vilket kanske bidrar till att den catchiga refrängen har en speciell plats i mitt hjärta.

Låten släpptes 1977 och ligger på albumet med samma namn. Det var ABBA:s bidrag till svenska Melodifestivalen som de också vann. De sjöng sedan låten i Eurovision Song Contest och vann även där. Detta säger en hel del om låtens storhet. 

800 grader – Ebba Grön

Joakim Thåström är i sitt esse på denna upproriska pärla från bandet Ebba Grön. Det är den första låten på Ebba Gröns andra platta Kärlek och Uppror från 1981. Punkband som Ebba Grön faktiskt är så hör det till att kritisera makten och vara just upproriska, det är något man verkligen gör i denna hit. Man kritiserar på ett ironiskt sätt kärnvapen och den rådande världssituationen under det då pågående kalla kriget. 

Oavsett om man gillar punk eller inte så tycker man om den här låten. Den kan få vem som helst att gunga med och den oförgätliga refrängen har det sjungits med till i alla åldrar sedan låten släpptes. En låt som både är medveten och musikaliskt oslagbar.

Hon har ett sätt – Jakob Hellman

Jakob Hellmans debutalbum …och stora havet kom 1989 och lika snabbt som Hellman fick stjärnstatus så var han borta från radarn. Efter hans debutalbum försvann han nämligen helt från rampljuset och det dröjde ända till i år (2021) innan vi fick ett nytt album från honom. Hon har ett sätt är en otrolig låt som ligger på albumet …och stora havet, där Hellman kärleksförklarar en tjej i hans närhet.

Jakob Hellman har beskrivits som en popikon och lika mytomspunnen som han är som person är hans musik bra. Det är bara att hoppas på att vi inte behöver vänta ytterligare 30 år på hans nästa album, för det vet jag inte om vi klarar av. 

Läs mer om svensk musik på Vinylskivan.se.

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *