Supergruppen som slog igenom under 70-talet tillhör Sveriges främsta musikexporter, men vilka är ABBAs bästa låtar vad gäller deras ballader? Vi på Vinylskivan redogör dem här.

Spana in vår lista med svensk musik – 10 största låtarna för fler tips.

ABBAs bästa låtar – 10 fina ballader

One Man, One Woman

Frida tar i från tårna i denna smäktande ballad, som nog glömts bort av de flesta. Låten handlar om ett förhållande där det börjat knaka i fogarna. Snygg ljudbild och vackra stämmor gör att denna låt självklart platsar på listan, även fast låten i sig inte blev en stor hit. 

I Can Be That Woman

2021 släppte Abba äntligen ett nytt album. Skivan Voyage fick blandad kritik, vilket Abba-album brukar få. En av de riktigt fina låtarna på den nya plattan är I Can Be That Woman. Den börjar med ett enkelt piano för att sedan växa i styrka och bevisar att Abba ännu håller måttet. 

Fernando

Kanske är det bara Abba som kan göra en popballad i latino-anda med temat revolution  – och samtidigt få det att kännas äkta och riktigt. Med Fernando lyckades Abba förena skandinaviska toner med mexikanska rytmer och resultatet blev denna finstämda dänga. Fernando spelades först in på svenska och användes på Fridas soloalbum Frida Ensam. Potentialen hos Fernando var dock större en så, och när väl en engelsk text blivit skriven kunde Fernando erövra listorna världen över.

My Love, My Life

Min kärlek, mitt liv. Ja, det klingar lite bättre på engelska, eller hur? Denna låt fanns med på albumet Arrival, var release ägde rum unden den tid när Abba stod på höjden av sin karriär och Abbamania rådde Down Under. My Love, My Life kom senare att användas i filmen Mamma Mia! Here We Go Again. Låten handlar om att älska någon tillräckligt mycket för att våga släppa taget honom/henne. 

I Wonder

Under Abbas turné i Australien 1977 dök I Wonder upp som en av låtarna under musikalinslaget The Girl With The Golden Hair. Sångens budskap är att våga ta språnget, trots att marken under en skälver och våga lämna den trygga närvaron för det stora – fastän osäkra – äventyret.

Chiquitita

Chiquitita bjuder på ljuvlig stämsång och tydliga influenser från Spanien och Sydamerika. Hälften av låtens royalites har sedan singeln släpptes 1979 gått till UNICEF. Muy bonito!

I’m Still Alive

I’m Still Alive är en av bara två abbalåtar som skrivits av Agnetha Fältskog, den andra är Disillusion. I’m Still Alive framfördes första gången under turnén 1979 men gjordes inte tillgänglig för allmänheten förrän Abba Live At Wembley Arena släpptes 2014. 

The Way Old Friends Do

Abba var och är fortfarande högt uppskattade i Storbritannien. Vi har tidigare nämnt deras konsert på Wembley Arena där I’m Still Alive ekade över bänkraderna. På samma konsert dök även denna låt upp. The Way Old Friends Do är ett bra exempel på där alla fyra abborna medverkar som sångare. 

Gonna Sing You My Love Song

Gonna Sing You My Love Song dök upp på plattan Abba Waterloo och är kanske inte Abbas mest originella skapelse, men den ger en aning om hur Abbas framtida musik skulle komma att låta. Frida är solist på verserna för att sedan få draghjälp av de andra i verserna. 

The Winner Takes It All

Sist men inte minst den låt som av många är att betrakta som Abbas bästa låt. The Winner Takes It All skrevs efter Björns och Agnethas skilsmässa, men Björn har bestämt förnekat att texten handlar om dem. Detta har dock starkt betvivlats genom åren. Agnetha gör hursomhelst en av sina starkaste sånginsatser någonsin i denna odödliga snyftarklassiker.

Bonustips: Spana in Seriertips för att hitta nästa serie att svepa!

Kategorier: Tips

1 kommentar

Topp 10: Tina Turners bästa låtar | Vinylskivan.se · maj 25, 2022 kl. 7:34 f m

[…] ABBAs bästa låtar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.