Countrymusikens drottning, Dolly Parton, har skrivit och spelat in många låtar som spelats på världens scener gång på gång. För den som ännu inte bekantat sig med den kurviga blondinen från Staterna kommer här en lista med bra låtar att börja med. 

LÄS OCKSÅ: Topp 10: Whitney Houstons bästa låtar

Here You Come Again

Here You Come Again är ett stående inslag i Dolly Partons låtlista när hon turnerar. Låten skrevs under en period när Dolly ville bredda sig som artist och testa pop-spåret framför country. Låten har dock ändå setts som en countrylåt och spelats in av många artister inom den genren. Låten har en lunkande takt vilket gör den skön att lyssna i ganska många situationer. 

Starting Over Again

Starting Over Again är en sorglig låt som handlar om att bryta upp från den man älskar. Låten sjungs ur barnets perspektiv som får se sina föräldrar gå skilda vägar. Starting Over Again skrevs av Donna Summer och hennes man Bruce Sudano. 

I Will Always Love You

Dolly Parton blev ett känt namn för den amerikanska publiken när hon uppträdde på Porty Wagoners TV-program. Efter några år ville Dolly Parton gå sin egen väg och som avslut på relationen med Porty skrev hon I Will Always Love You. Elvis ville spela in låten, men då Dolly skulle ha varit tvungen att sälja vissa av rättigheterna till låten tackade hon nej. Några år senare spelade Whitney Houston in sin version av låten till filmen The Bodyguard

Hard Candy Christmas

Dolly Parton har spelat flera filmer genom åren. En av dessa filmer är Det bästa lilla horhuset i Texas. I denna film sjunger Dolly Hard Candy Christmas, som trots sin titel inte har så mycket med julen att göra. Sången sjungs i slutet av filmen när tjejerna tvingas lämna bordellen. 

But You Know I Love You

But You Know I Love You handlar om de nackdelar livet på turné kan föra med sig, i form av att tvingas isär från någon man håller av. Samtidigt handlar låten om att följa sitt hjärta också kan innebära att en viss typ av livsstil inte är uppnåeligt. 

Jolene

Dolly Parton skrev Jolene när en brud i hennes stad började flörta med Dollys man. Dolly försöker genom låten få kvinnan, som hon inte beskriver i negativa ordalag, att gå vidare och välja någon annan. Jolene hör till Dollys stora klassiker och torde vara en av de mest kända countrylåtarna i världen. 

9 to 5

Dolly Parton medverkade 1980 i filmen 9 to 5. Under inspelningen satte sig Dolly ner och skrapade sina långa, målade naglar mot varandra och snart hade hon hittat en svängig rytm. Ur detta föddes sedan låten 9 to 5. 9 to 5 var verkligen musikalisk magi som Dolly skapade till filmen. 

Two Doors Down

1978 släpptes Two Doors Down och blev snabbt en hit. Låten handlar om en kvinna som just gjort slut med sin pojkvän och bestämmer sig för att gå till en fest intill. Där träffar hon en man och allt blir genast mycket bättre. 

Coat of Many Colors

Coat of Many Colors bygger på den sanna berättelsen om hur jacka som Dollys mor sydde till henne som liten. Dolly älskade jackan men barnen i klassen var av en anna åsikt och retade henne för den. 

Islands in the Stream

Dolly Parton och Kenny Rogers fick 1980 möjlighet att sjunga duett och resultatet blev Islands in the Stream. Låten skrev av the Bee Gees och blev snabbt en hit. Islands in the Stream är en upplyftande låt om det eviga temat kärlek.

Kategorier: Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.