Det är nu dags att låta vinylskivan upplysa er vilka om vika britpopband som har levererat de mest odödliga låtarna genom historien. Britpopen var en musikrörelse som framförallt blomstrade i Storbritannien under början till mitten av 1990-talet. Den hade starka influenser från 60- och 70-talets brittiska rockmusik och mods-kulturen från 1960-talet. Britpop erbjöd en välkommen motreaktion mot den dominerande grunge-musiken från USA och ansågs ofta som en återupplivning av den brittiska popmusiken.

En liten brasklapp innan listan tar vid. Huruvida en del band verkligen kan kategoriseras som britpop tvistar många kring. Britpopen är egentligen ingen fastställd musikstil. Godtycket kring vad som kan anses vara britpop är mycket varierande. Hursomhaver – här är listan med historiens bästa britpopband.

Här är de bästa britpopbanden

10: Blur

Blur var en annan nyckelspelare inom britpop. Med sin mer mångsidiga musikaliska stil, förkroppsligade de den kreativa mångfalden inom rörelsen. Bandet nådde stora framgångar med låtar som ”Girls & Boys”, ”Parklife” och ”Song 2”. Deras album ”Parklife” och ”The Great Escape” var banbrytande inom britpop-genren.

9: Supergrass

Supergrass hade en lekfull och energisk stil som gjorde dem till favoriter bland britpop-fans. Låtar som ”Alright” och ”Caught by the Fuzz” var populära hitlåtar under 1990-talet och gav dem en plats i britpopens historia.

8: The Stone Roses

Ska man vara ärlig så är detta inget rent britpopband – men de förtjänar ändå en plats här. The Stone Roses bildades i Manchester 1983 och blev en viktig del av Madchester-scenen på 80-talet. Deras självbetitlade debutalbum från 1989 är en klassiker inom alternativ rock.
I Wanna Be Adored och Fools Gold är två av deras mest kända låtar och anses vara ikoner inom britpop-genren.

7: James

Också ett band som delar åsikter kring deras britpoptillhörighet. En del hävdar madchester-genren. Vinylskivan hävdar något annat.James bildades i Manchester 1982 av av medlemmarna Tim Booth, Jim Glennie , Saul Davies , Mark Hunter, David Baynton-Power och Andy Diagram. Största hitsen är Laid, Sit Down och Say Something.

6: Primal Scream

Nu är många inne lite på om det är britpop eller inte – vi hävdar att så är fallet.  Primal Scream är ett skotskt rockband som bildades i Glasgow 1982. Bandets musikaliska stil har varierat genom åren, men de är mest kända för sin blandning av rock, alternativ rock, elektronisk musik och psychedelisk rock. Gruppen bildades av sångaren Bobby Gillespie och gitarristen Jim Beattie. Albumet ”Screamadelica” från 1991 blev en stor framgång och hyllades för sin fusion av rock och dansmusik. Innehöll hits som  ”Loaded” och ”Movin’ On Up”.

5: Travis

Travis var lite sena på bollen med genombrottet. Deras popularitet och aktivitet kanske inte är lika hög nu som under deras höjdpunkt på 1990-talet och början av 2000-talet. De har släppt flera album och turnerat sedan deras genombrott med albumet ”The Man Who” från 1999, som innehöll hits som ”Why Does It Always Rain on Me?” och ”Writing to Reach You”.

4: Pulp
Pulp bildades 1978 i Sheffield men fick sitt genombrott under Britpop-eran. Bandets frontfigur, Jarvis Cocker, blev känd för sin karismatiska framtoning och sina sarkastiska texter som ofta handlade om det vanliga livet och sociala kommentarer. Framför allt kända för låtar som ”Common People”, ”Disco 2000” och ”Babies”.

3: The Verve

The Verve bildades 1989 i Wigan. Deras album ”Urban Hymns” från 1997, med hitlåten ”Bitter Sweet Symphony”, blev en av de bästsäljande albumen under Britpop-eran. Trots interna konflikter hade bandet stor framgång under sin tid.

2: Suede

Suede, bildat 1989 i London, var ett av de första banden som definierade Britpop-ljudet. Deras tidiga material var kännetecknat av Brett Andersons melodiska sång och Bernard Butlers gitarrspel. De var en av de ledande krafterna bakom den brittiska musikscenen under tidigt 90-tal.
De hade hits som ”Animal Nitrate”, ”Trash” och ”Beautiful Ones”

1: Oasis

Oasis är utan tvekan det mest framträdande bandet under britpop-eran. Grundat i Manchester 1991, leddes bandet av bröderna Liam och Noel Gallagher. Deras debutsingel ”Supersonic” från 1994 och albumet ”Definitely Maybe” satte tonen för deras karriär. ”Wonderwall” och ”Don’t Look Back in Anger” är några av deras mest kända låtar och fortsätter att vara ikoniska inom brittisk musikhistoria.

Tips: spana in vår lista med Oasis bästa låtar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *