Kal P Dal, den karismatiske och egenrådige musikern från Skåne, var inte bara en person utan en legendarisk gestalt inom svensk musikhistoria. Med en passion för 50-tals-rock’n’roll och en livsstil inspirerad av den amerikanska scenen, gav han en unik röst i den svenska musikvärlden. Hans korta liv och arbete kantas av spännande ögonblick, kontroverser och briljanta musikaliska prestationer ända fram till hans bortgång 1985, endast 35 år gammal.

Som en av Skånes mest ikoniska artister kommer en lista över hans bästa låtar att fungera som en resa genom tid och rum, ett tillfälle att återupptäcka och hylla hans musikaliska arv. Låt oss dyka in i Kal P Dals värld och låta oss bli förförda av de 10 låtar som bäst fångar hans genialitet.

1. Tuffa Uffe (Ente nu igen! 1983)

En av Kal P Dals absolut bästa låtar. Handlar om den stöddige Uffe som till sist kom på att det är bättre att sprida kärlek än att ”sprida eld”. Uffe hade nämligen en viss förkärlek till pyromani.
Låtens huvudriff sätter sig lika hårt som ketchupfläckar på en vit t-shirt.

2. Bara en annan natt (Svarta Fåret 1980)

En resa till Danmark för öl, men inget blev som förväntat. Trots att låten är fylld besvikelse och längtan efter den väldigt upptempo och rockig.

3. Starta mig (Ente nu igen! 1983)

En av alla de i raden adaptioner på internationella klassiker Kal P Dal gjorde. Denna låten tror jag inte självaste Mick Jagger blivit besviken på att höra.

4. Lörda´ (Svarta Fåret 1980)

Här har vi den låten som får dig att längta ännu mera efter helgen. Lyssnar man på denna går det inte helt att sitta still. Man vill bara att det ska vara fest och – lördag!

5. Om ja’ va’ en slashas / Jag vill leva fri (Till Mossan 1977)

Denna låten får en att vilja leva fritt och göra vad man vill utan att behöva begränsas av samhällets normer eller andras förväntningar. Den ger oss en klackspark till den alltför seriösa vardagen.

6. Blåa sko´(Till Mossan 1977)

Ännu en av Kal P Dals adaptioner, denna gång på Carl Perkins blue suede shoes som gjordes känd av självaste Elvis Presley. Gör Kalle låten rättvisa då – om han gör!

7. Na-na-na (Ente nu igen! 1983)

Låten är som en desperat serenad från någon som blivit utelåst mitt i natten. Med ett par flaskor vin och lite klassiskt fjäsk så löser sig allt – tycker Kal P Dal iaf. En extremt allsångsvänlig bit kan nämnas. 

8. Jonnie (Till Mossan 1977)

Kal P Dals i särklass mest kända låt, och sannolikt hans allra bästa också. Här får vi träffa den något strulige Jonnie på sina upptåg. En rebellisk man som älskar nattliv och äventyr. Tydligen kompis med räven Oscar och självaste Buffalo Bill i tillägg.

9. SJ (Till Mossan 1977)

Denna låt handlar om att längta efter att bara slappna av och flumma runt på en blomma i Lomma för att koppla av och komma bort från arbetsstressen på SJ. Klassisk upptempo-rock som är väldigt hänryckande.

10: Lovor (Ente nu igen! 1983)

En lovprisning till det som ingen i princip klarar sig utan, då pratar jag inte om kärlek – utan pengar såklart. Han sjunger att om du har pengar är du bra och cool, men om du inte har några pengar är du dålig och dum – helt enkelt.

Kategorier: Listor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *