Bra jullåtar – Här är tipsen du missat!

bra jullåtar – här är tipsen

Under juletider matas vi med jullåtar; vissa av dem har vi hört sedan vår första julafton, andra är nya. Låt oss vara ärliga och säga att det finns en hel del outhärdliga jullåtar, som man förundras över hur de kan leva vidare än idag. Men idag ska vi inte fokusera på de sämre låtarna, utan de bättre. Vi vill även ta tillfälle i akt att lista alternativa jullåtar, som kan ge dig något nytt i år. För ärligt talat finns det väl ingen mening med att ännu en gång lyfta fram Mariah Careys julmantra?

Must be Santa – Bob Dylan

Att den hemliga agenten Bob Dylan skulle göra en julplatta hade nog ingen kunnat förutspå. Han har sällan rört sig i sådana populära rum, som Paul McCartney och andra stjärnor från hans generation. Men! “Must be Santa” är singelspåret på “Christmas in the Heart”, en vrickad julskiva med 15 spår. Låten är festlig, skruvad och bjuder upp till stökig dans mer än några andra bra jullåtar jag kan komma att tänka på.

Underneath the Christmas Lights – Sia

En total motpol till “Must be Santa”. Inför julen 2017 släppte världsartisten Sia lite oväntat en julskiva, “Everyday is Christmas”, som sågades till fotknölarna. Men, jag tycker att flera kritiker har fel i sina åsikter; det behövs ingen skämskudde för öronen. Vissa spår förtjänar snarare beröm. Sia och hennes producenter har nämligen vågat ge julmusiken en modernare prägel, och samtidigt tagit ut svängarna. Plattans bästa spår är “Underneath the Christmas Lights”, som med sin ljudbild tar ned stämningen och för oss in i ett väldigt litet och vemodigt rum. Nyanserar julafton, som inte alltid är en glad högtid.

En god, god, god jul – Amason/Mattias Alkberg

Elitgruppen Amason slog genom med sin första skiva, och sångerskan Amanda Bergman kan nog inte få mycket mer beröm för sin tongivande sång. Tillsammans med pionjären Mattias Alkberg, som aldrig låter som sitt förra verk, har de lyckats göra en fantastiskt mysig jullåt. “En god, god, god jul” fungerar även den som bäst vid julgranen, på morgon som natt. Musiken är komponerad av Amason och texten skriven av Alkberg.

Detta är Vinylskivans tips på bra jullåtar. Vilken jullåt håller du närmast hjärtat?

Kategorier: Artiklar

1 kommentar

Martin Scorsese och musiken | Vinylskivan.se · januari 28, 2021 kl. 11:08 f m

[…] tal om Mr. Bob så släppte Netflix förra året en hejdundrande dokumentär om Dylans helvilda 70-talsturné The […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *