Den amerikanske regissören Martin Scorsese är en av historiens mest framgångsrika. Framförallt är han känd för sina gangsterfilmer, men hans repertoar är så mycket större än så. Exempelvis har han gjort ett par av världens bästa musikfilmer.

När Scorsese kommer på tal så är det oftast i samband med hans tidiga klassiker, som Taxi Driver, Tjuren från Bronx och Mean Streets, eller så är det hans senare gangsterfilmer Maffiabröder, Casino och The Irishman – även Oscarskanonen The Departed kan räknas hit.

Detta är utmärkta filmer, vissa av dem är till och med briljanta. Men hans bredd är bra mycket större än så. Exempelvis är The King of Comedy en obehaglig liten pärla och likaså finns det mycket gott att säga om Kristi sista frestelse – filmen som fick katolska kyrkan att gå bananas. 

Fast vad vi framförallt tänker lyfta fram i den här artikeln är hans musikfilmer. För vad inte alla vet, är att Scorsese faktiskt har gjort ett par riktiga mästerverk inom genren. Bra mycket bättre än hans uppskrivna familjeäventyr Hugo och egentligen det mesta både han och någon annan har gjort i genren.

The Last Waltz 

Även om de flesta har hört en låt med The Band så är det nog långt ifrån alla som vet om att de har gjort det. På slutet av 60-talet och under 70-talet var de gigantiska, med en serie mästerliga soloalbum efter att de började som Bob Dylans kompband.

The Last Waltz är en dokumentär om deras allra sista konsert 1978, där själva liveframträdandet varvas med intervjuer. Dessutom får vi massor av gästframträdanden av storheter som Neil Young, Muddy Waters, Van Morrison, Joni Mitchell. Eric Clapton, Neil Diamond, Emmylou Harris, Ringo Starr och så klart Bob Dylan.

The Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

På tal om Mr. Bob så släppte Netflix förra året en hejdundrande dokumentär om Dylans helvilda 70-talsturné The Rolling Thunder Revue. I underbara 2 timmar och 22 minuter får vi en inblick i historiens kanske mest ikoniska låtskrivare under toppen av sin karriär.

Vad som gör Rolling Thunder-turnén så intressant var att Dylan ville skapa en kringresande musik-cirkus fullpackad med spännande artister som reste land och rike runt. I vissa klipp har Dylan ett gigantiskt band med på scen med medlemmar som David Bowie-gitarristen Mick Ronson och Joan Baez. 

I dokumentären medverkar även Patti Smith, Sharon Stone, Allen Ginsberg, Scarlet Rivera, Sam Shepard och Joni Mitchell. Ett måste för alla musikälskare där ute!

 

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.