Nu för tiden så är inte The Jesus and Mary Chain det kontroversiella band som de var i sin musikaliska vagga på 80-talet. Tiden då bandet helt sonika fick för sig att bara anlända till en slumpmässigt vald lokal och kapa spelningar för andra band är förbi.

The Jesus and Mary Chain bildades av bröderna Jim och William Reid i början av 1980-talet och växte fram ur arbetslöshetens bakgrund i Skottland. Ursprungligen kallade The Poppy Seeds, antog de senare sitt ikoniska namn. Deras tidiga spelningar präglades av korta, kaotiska framträdanden och en rebellisk attityd. Trots inledande motgångar fångade de uppmärksamheten från den smått legendariske Alan McGee. Resten är som bekant historia.

The Jesus and Mary Chain hör till ett av de mera tongivande banden i shoegaze-genren och har varit musikalisk inspiration för otaliga band genom åren. Nu är det dags att inspirera er till att njuta av detta gäng med skottars musikaliska alster.

1: Just like Honey (Psycho candy, 1985)

Denna låt vilket förmodligen är deras kändaste, användes som ledmotiv i Sofia Coppolas film Lost in Translation från 2003. Låten utgör en underbar och drömmig ljudkuliss till den lika underbara och drömmiga filmen. Lyssna och bara njut.

2: Happy when it rains (Darklands, 1987)

Denna låten kommer från deras mest legendariska album. Texten utforskar paradoxen att känna glädje trots att man befinner sig i en situation av smärta och förlust. Melodiös till tusen.

3: Head On (Automatic, 1989)

Här uttrycker sångaren Jim Reid en önskan att bryta sig loss från vardagens problem och istället förlora sig i passion och känslor. Man vill bara sitta ner på en skotsk pub med pint i handen och försvinna bort i denna låten.

4: Halfway to Crazy (Automatic, 1989)

Mörkret i denna låt bäddas väl in i en förhållandevis munter melodi. Texten reflekterar över en känsla av att vara på gränsen till galenskap och överväger olika sätt att hantera smärta och ångest, inklusive tankar på självmord. Kanske ett arv från bandets destruktiva förflutna som gör sig påmint.

5: Taste of Cindy ”akustisk version” (Barbed Wire Kisses, B-sida, 1988)

Här visar Jim Reid upp en skör och naken tolkning av låten Taste of Cindy. Mycket stämningsfull låt att sätta på under exempelvis en dekadent efterfest.

6: April Skies (Darklands, 1987)

Här har vi förlorad kärlek och hjärtesorg som behandlas som så många gånger förr. Det drömlika ljudlandskapet som så tydligt kännetecknar shoegaze-stilen breder ut sig likt fredagens bästa-matta i hallen.

7: Fizzy (Munki, 1998)

Här finns en känsla av osynlighet och förvirring över ens egen identitet och plats i världen. Men kanske den viktigaste lärdom vi tar med oss är att öl fakiskt är mat – därmed basta.

8: Snakedriver (Sound of Speed, 1992)

Ytterligare ett soundtrack till en film på listan. Denna gång filmen The Crow med Brandon Lee som tragiskt gick bort på filminspelningen. Denna låt är lite mer rockig och ”gungig”.

9: All Things Pass (Damage and Joy, 2017)

Allt i livet leder oundvikligen till sin ändhållplats, men förhoppningsvis inte för snabbt bara. Glöm bort alla drogreferenser i låten så kommer det bli lärorikt och trevligt. Svinebra låt!

10: Darklands (Darklands, 1987)

Här vi själva essensen i bandet, det är en suggestiv och dystopisk känsla av utanförskap och längtan efter en plats som är bortom smärta och lidande. Trots de allvarstyngda budskapet så finns det alltid en känsla av framförsikt och hopp i deras låtar.

Ta nu och lyssna på denna låtskatt och låt er hänföras. Dröm er bort till någon dunkel lokal i Skottland under slutet på 80-talet där The Jesus and Mary Chain skakar om eran musikaliska värld i fundamenten.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *