Innan musikstreamingen dominerade musikfilerna. Innan dem var det cd-skivor, kassettband och vinylskivor. Allra längst tillbaka i ljudteknikens historia hittar vi de självspelande instrumenten.

Enligt musikforskare går musikens historia tillbaka ca. 35 000 år, men ljudtekniken är yngre. På mindre än 200 år har vi gått från att lyssna på enstaka musikstycken via speldosor och fonografer till att ha obegränsat med musik i mobilen.

Musikstreamingen tog över

2022 är streaming det vanligaste sättet att lyssna på musik. Det gäller både radio och valfri musik. Det var i början av 2000-talet som streamingtjänsterna kom. Några av de första var Pandora och Last.fm. 2008 lanserades Spotify och utvecklingen tog fart. 2014 startades Tidal och året efter kom Apple Music.

Streamingtjänsterna är prenumerationstjänster. Lyssnare äger inte musiken utan prenumerera på allt innehåll. Det förser alla användare med ett enormt ljudbibliotek men det gör dem också till måltavlor. Spotify har flertalet gånger utsatts för dataintrång, varav det första gjordes redan 2009. Det har lett till läckta uppgifter och användare har ofta uppmanats att byta lösenord. Starka lösenord försvårar för hackare, men infografik från ExpressVPN visar att många tenderar att använda för enkla lösenord.

Säkerheten är en viktig fråga för musikstreamingens framtid. Spotify presenterade sina senaste åtaganden under våren. De har startat en fond för att stötta fristående projekt som kan göra dem till en säkrare och bättre musiktjänst.

Spellista online

Från vinyl till Mp3

Innan streamingtjänsterna fanns det fyra populära sätt att lyssna på musik. Den första var vinylskivan, som kom till av en slump. Under andra världskriget blev det för dyrt att tillverka skivor i hårdgummi och vinyl var ett billigare alternativ. Detta gjorde att skivorna blev billigare att köpa, vilket gynnade musikkonsumtionen.

På 60-talet kom de första kassetterna. De erbjöd ett mer portabelt sätt att lyssna på musik. Kassetterna fick sitt stora genomslag när Sony släppte The Walkman, 1979. Kort därefter slog CD-skivan igenom. ABBA blev det första bandet att släppa ett CD-album (The Visitors, 1981). 1984 uppdaterade Sony sin Walkman till en Discman.

CD-skivan dominerade in på 90-talet fram till att Mp3-filerna kom. Musikfiler började att laddas ned från internet, vilket ledde till heta debatter. När det stod klart att Mp3-formatet var här för att stanna lanserades de första Mp3-spelarna. Störst inflytande fick iPoden, som kom 2001. Apple kom att tillverka iPods i 21 år men 2022 meddelade MacWorld att tillverkningen läggs ned.

Walkman

Speldosor och grammofoner

Grammofonen är allmänt känd som den första musikspelaren, men Tekniska Museets tidslinje visar att det inte stämmer. De allra äldsta musikspelarna är självspelande instrument. Dessa var först klockspel och sedan pianon. Därefter kom speldosorna. De kunde spela upp en kort melodi från en liten zinkskiva.

1887 visade Thomas Edison upp den första fonografen. Den här maskinen spelade upp ljud med hjälp av stora rullar. Samma år lämnade Emile Berliner in en patentansökan på grammofonen. Den här maskinen kom att ha större succé än fonografen. Med åren genomgick den flera uppdateringar för att förbättra ljudkvaliteten. Detta gjorde den till den första musikspelaren med kommersiell succé.

Ljudteknikens historia är kort, men det har hänt mycket på knappa 200 år. Vår musikkonsumtion har ökat och det ska bli intressant att se vad näst steg i ljudutvecklingen blir.

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *