Musik spelar en viktig roll i de flesta spel. Utan ljudeffekter och bakgrundsmusik skulle känslan försvinna. Det finns samtidigt spel där det är musiken som står i fokus. Om du tänker efter kommer du nog på ett par exempel då musikspel har fascinerat spelare världen över. Musikspel finns i flera varianter och de kan ha temat musik såväl som gå ut på att framföra musik.

Spel med temat musik

Det finns flera spel där musiken är en stor del av både temat och handlingen. Slotspel är populära spel på nätet. Dessa finns i flera teman, bland annat musik. Några populära musikslots är Kiss Reels of Rock, Ozzy Ozbourne Video Slot och Guns N Roses slot. Dessa musikslots är baserade på respektive band eller artist. Symbolerna och bakgrunden är förknippade med banden och låtarna är hämtade från deras diskografier. Spelen är i grund och botten klassiska spelautomater som kan spelas i mobilen, på en dator eller surfplatta. Spelaren ställer själv in sin insats och kan anpassa den efter sin egen budget och gräns.

Slotspel är inte de enda spelen med musiktema. Det fanns musikspel redan när spelhallar var den främsta källan till spel. På 1980-talet kom arkad- och tv-spel som Journey, Frankie Goes to Hollywood och Michael Jackson’s Moonwalker. Spelen inkluderade artisterna på ett eller annat sätt. Deras mest kända låtar spelades i bakgrunden, även om det var i en enklare form.

Rytmspel

Rytmspelen tillhör de mest kända musikspelen. Den här kategorin var som störst under 00- och det tidiga 10-talet. Spel som Rock Band, Guitar Hero och SingStar regerade. Rock Band var en spelserie som utvecklades av Harmonix, som nu mer ägs av Epic Games. Kontrollerna var i form av trumset, gitarrer och mikrofoner. Det kom totalt sju Rock Band-spel. Det fanns alltid ett 50-tal standardlåtar men det var även möjligt att ladda ned fler. Några av spelen var dedikerade till specifika band, t.ex. The Beatles: Rock Band och Green Day: Rock Band.

Innan Rock Band slog igenom hade Harmonix släppt ett annat rytmspel som tog världen med storm. Detta var Guitar Hero. Spelet satte standarden för hur framtida rytmspel såg ut. Spelare skulle följa låtarna genom att spela på den tillhörande gitarrkontrollen. På skärmen kunde spelare se vilka knappar de skulle trycka på och ju bättre de spelade, desto bättre spelades musiken. Låtarna varierade från enkla till svåra. Det fanns snabba och långsamma låtar och det gick att följa basen såväl som gitarrerna. Det kom sammanlagt sju Guitar Hero-spel, varav Guitar Hero III: Legends of Rock är hyllat som det bästa av tidningen RollingStone.

Musikspelens storhetstid verkade vara över ju närmare 20-talet kom. Många spelserier lades ned och slutade uppdateras. Nu verkar det däremot som att musikspelen är på väg tillbaka. 2020 släppte Harmonix rytmspelet Fuser. Den här gången var det dags för spelaren att mixa kända låtar och skapa härliga danshits. Spelet är en enda stor konsert där det är spelaren som är DJ.

Musikspel är i regel oerhört omtyckta, oavsett om de är slots eller har instrumentkontroller. Trots att det var ett tag sedan vi såg spel som Guitar Hero är det troligt att nästa stora musikspel väntar runt hörnet.

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.