Vi kollar närmare på några av våra favoritbutiker för vinylskivor.

Att vinylhandeln har stått i blom de senaste åren tycker givetvis på Vinylskivan är otroligt roligt! Tack alla hipsters och alla ni som aldrig fattade grejen med CD. Kanske ska vi också passa på att tacka Spotify med? För när digital musik blev så lättillgänglig och portabel slutade också CD-skivor vara intressanta. Nej, tack. Ska man samla på musik i fysisk form vill man givetvis ha den analog!

På denna sidan tänkte vi gå igenom några vinylbutiker (och butiker där det går att köpa viny men som inte har vinyl som huvudbussiness) att rekommendera. Om du har en egen butik som du vill att vi lyfter fram, eller om du har ett tips på någon pärla som vi har missat – tveka inte med att hojta till!

De digitala vinylbutikerna

Ja, låt oss få det överstökat. Vi börjar med de digitala vinylbutikerna innan vi kastar oss in i de fysiska butikerna med välfyllda trähyllor och gärna lite slitna plastbackar för de billigare vinylexemplaren.

Ginza

Det kommer knappast som en chock för någon att Ginza dyker upp på denna listan. I deras enorma utbud kan man hitta allt möjligt från obskyra skivsläpp till reissues av gamla godingar. För den mer hängivne (läs nördige) samlaren som vill ha originalpressningar på gamla jazzalbum är kanske inte Ginza det bästa alternativet, men när det kommer till inköp av nyproducerat är de svårslagna!

CDON

En annan internetjätte är CDON. Tyvärr har väl CDON blivit lite för mycket av ett enormt varuhus för allt i allo-artiklar (här finns allt från nya soffkuddar till klister till film till vinyler), vilket ta bort lite känslan av att man är inne och besöker en dedikerad butik. Men det går inte att förneka att det går att hitta en hel del vinylskivor på CDON, även om utbudet inte är lika stort som på Ginza.

De fysiska vinylbutikerna

Att beställa hem grejer med några knapptryck är visserligen bekvämt, men särskilt roligt är det inte. Åtminstone inte för oss vinyl-mullvadar som gillar att bläddra runt i backarna och vaska fram guldkornen. Jakten är på sätt och vis halva nöjet. Av den anledningen är det givetvis viktigt att vi lyfter fram några av de fysiska vinylbutiker vi fortfarande kan besöka. Här blir det tyvärr fokus på storstäderna, men som sagt – Vet du en liten pärla på mindre ort så kommentera under artikeln och tipsa oss!

Pet Sounds (Stockholm)

Det finns givetvis massor av bra vinylbutiker i Stockholm, men den kanske allra populäraste får väl ändå sägas vara Pet Sounds, som ligger på Skånegatan 53. Här finns det nämligen både nya godbitar och gamla godingar att hitta. Pet Sounds har ett rikt utbud av vinyler och generellt sett är alla grejer de säljer i andrahand i bra skick. Här hittar du också musikrelaterade böcker och annat smått och gott!

Folk å Rock (Malmö)

Från en ikonisk skivbutik till en annan. Folk å Rock i Malmö är ett måste för vinylsamlaren att besöka. Här finns ett stort sortiment och det är lätt att stirra sig blind i skivbackarna. Folk å Rock ligger på Lilla Torg i den svenska storstaden i syd och har även ett utmärkt litet fik där man kan grunna över sina eventuella inköp eller njuta av ens nya guldfynd. På Folk å Rock hålls även konserter. Bland annat har den fenomenale låtskrivaren James McMurtry uppträdit här. Så håll koll på deras hemsia!

Linné Skivbörs (Göteborg)

I det gemytliga området Majorna i Göteborg, huvudstaden i väst, hittar vi den suveräna skivbutiken Linné Skivbörs, som verkligen riktar sig till den helhjärtade vinylsamlaren. Här finns gott om svårfångade original i alla möjliga genrer. Men de riktiga pärlorna förvaras bakom disken. Då får man helt enkelt mingla med butikspersonalen och se om den där exklusiva förstautgåvan finns inne eller inte.

Bengans Skivhandel (Stockholm, Göteborg, Linköping)

Bengangs Skivhandel har länge varit en klassiker i Göteborg, där det först etablerades vid Stigbergstorget 1995. Förutom en ordentlig samling vinyler finns här ett mysigt café. På Bengans hålls det också olika typer av event. Exempelvis hålls konserter här och skivsigneringar. Att det är gratis att besöka dessa härliga kulturevenemang gör det inte direkt sämre!

Dice Records (Borlänge)

Skivbutik i Borlänge med ett sort utbud. De har de flesta genre representerade. Som de själva säger “Tonvis med vinyl” De hjälper dig gärna att hitta det du söker. Har du något som du letar efter kan du kontakta dem så gräver de i sina backar och försöker leta upp de som du eftersöker. Besök deras hemsida här!

Vinylbörsen (Ängelholm)

Vinylborsen-Skivbutik har förstås ett viktigt fokus på lp-skivor, eller vinylskivor. Både vanliga skivor och de mer exklusiva audiofil-pressningarna. Här finns också produkter för skivvård, för högklassig ljudåtergivning – kablar, tillbehör och mycket annat. Behöver du en pickup eller kanske en utbytesnål till din gamla? Hör av dig, så hittar vi det som passar dig.

Du kan provlyssna i deras butik. Här hittar du skivspelare , förstärkare, skivtvättar, nödvändiga kablar samt original begagnade vinylskivor med musik ’60 , ’70 , ’80 , ’90 från kretsen av mycket bred definition rock. Verkstad och Butik.

Andra skivbutiker som är värda att spana in är: Banana Moon i Örebro och
Enköpings skivbörs. Om du har några fler tips – tveka inte med att hojta till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *