Världens bästa filmmusik – Vilka är kompositören John Williams absolut bästa verk?

Det är svårt att utse vem som gör världens bästa filmmusik eftersom det finns ett gäng kandidater, men när allt kommer omkring måste John Williams anse vara den främsta. Det finns knappt någon kompositör lika ikonisk, varken bland svenska filmbolag eller internationella. Med stilbildande ikoniska stycken – signerade Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, Hajen och många fler – har han satt ribban högt för kompositörer efter honom. Men bland alla sina hisnande låtar är det dags att utse de tre bästa. Jag kommer inte att utgå efter några kriterier, utan istället efter eget tycke och motivering.

TIPS: Spana in denna rankingen över de bästa Bondlåtarna!

John Williams står bakom världens bästa filmmusik – Här är hans tre största mästerverk efter smak:

3. Fawkes the Phoenix – Harry Potter och Hemligheternas kammare

världens bästa filmmusik

Många skulle hävda att jag är galen. Hedwig’s Theme är ju det mest förknippade temat till Harry Potter, som sätter ton för att någonting speciellt är i görningen och den mystik som präglar filmserien. Men när Fawkes the Phoenix rullar in i slutet på den bästa Harry Potter-filmen är det svårt att inte bli berörd. Förmodligen det närmsta jag själv haft till tårar under filmseriens era. Låten är för övrigt nära besläktad temamusiken till Jurassic Park, även den komponerad av Herr Williams.

2. Main Title/Back in Time – Stålmannen

världens bästa filmmusik

Indiana Jones temamusik och Star Wars temamusik är båda två fantastiska verk, men går tyvärr in i varandra för att någon av dem ska ta plats på den här listan. Vi vänder istället blicken till den övermäktigaste av superhjältar, Stålmannen. John Williams arbetade på flera av filmerna om den rödmantlade muskelknutten och satte ett enormt avtryck; superhjältens temalåt är enastående mäktigt. Hör själv:

1. Main Title and First Victim – Hajen

världens bästa filmmusik

Här gör vi en total rockad. Från ögonblicklig sentimental stund till den värsta tänkbara skräcken. Jag är kanske orättvis här; för mig är Hajen en av tidernas bästa filmer och således känns det aningen fuskigt att ha med dess temalåt på min lista över världens bästa filmmusik.

Soundtracket till monsterhajen som är ute på människojakt är filmvärldens mest skräckinjagande tillsammans med det till duschscenen i Psycho. Det krävs enkom den första tonen för att höra resten av låten och känna skräcken bulta i kroppen.

Jag saknar ord för att beskriva hur genialiskt skrivet jag upplever det här musikstycket. John Williams, din briljanta musikprofessor, här överglänste du dig själv – igen!

Så där! Nu har jag listat de stycken jag anser klassas som världens bästa filmmusik, av John Williams. Vad tycker du, har jag satt skägget i brevlådan och missat någon väsentlig?

Kategorier: Artiklar

2 kommentarer

Världens bästa filmmusik | Film100.com · februari 18, 2019 kl. 12:43 e m

[…] av de bästa filmerna genom tiderna måste givetvis ha filmmusik som är bra, och så är fallet med Alfred Hitchcocks Psycho. Filmen var innovativ när den kom och tog vägar […]

Premiär för Lea (säsong 1) på SVT Play - TV-tablån.se · maj 21, 2022 kl. 5:21 e m

[…] Tips: här kan du läsa om bra film musik […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *