Musik för barn – Tre svenska favoriter

Många av oss vuxna räds barnmusik. Marcoolio och Dr. Bombay är två av de svenska frontfigurerna när det kommer till stora artister för 90-talets barn. Med största enighet kan vi väl säga att musiken är… vidrig. Låt oss därför titta på musik för barn som håller för barn – och vuxna: 

Häjkån Bäjkån

Det folkiga proggbandet Häjkån Bäjkån är en klassiker i barnfamiljer. De har roliga texter, barnköer, och musiken som känns som klippt och skuren för Astrid Lindgrens värld. Tomas Forssell är en känd låtskrivare som idag spelar i det pånyttfödda 70-talsbandet Nynningen, men hans mest kända verk måste ändå anses vara Häjkån Bäjkån. 1991 vann han en Grammis för Bästa barnskiva, med plattan Bäjkån och Bällman. På Spotify finns tyvärr bara skivan Är Du Så Barnslig Eller…? tillgänglig.

Electric Banana Band

Det här klassiska bandet bildades 1980, med Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg. De startade upp i samband med en barnserie på SVT, och därefter tog succén snabbt fart. De har flera hits; Banankontakt, Min Piraya Maja och Zwampen för att nämna några. Skönheten med Electric Banana Band är inte bara de skruvade texterna, men också att de spelar på en hög musikalisk nivå som gör att de tilltalar vuxna som barn. För visst är det väl härligt om alla i hemmet kan uppskatta musik för barn.

Jojje Wadenius

Jojje Wadenius är känd för att ha arbetat i många konstellationer och agerat flitig studiomusiker genom åren. Det som ligger honom närmast är att skriva visor, vilket också givit honom mycket berömmelse. Han har vunnit fem grammis, varav fyra av dem varit för barnmusik. Kalles klätterträd är hans mest streamade låt på Spotify, följd av Jag är det fulaste som finns och Världens bästa Carlsson.

Om du ska uppfostra ditt barn med bra musik för barn gör du rätt i att bära vidare dessa giganters minnesvärda verk. 

Kategorier: Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *